Sökhjälp

Det finns två typer av sökningar som du kan göra i Alvin, en enkel och en utökad. Den enkla sökningen är det sökfält du hittar direkt när du landat på Alvins startsida. Den utökade sökningen tar dig till en söksida som ger dig fler möjligheter att avgränsa din sökning och kombinera sökord. Efter att du gjort en sökning kan du avgränsa sökresultatet ytterligare genom att applicera ett av Alvins många filter.

Enkel sökning

Den enkla sökningen finner du högst upp på Alvin-portalens förstasida och den följer med i navigeringen oavsett var du befinner dig i sökgränssnittet. Den tillåter dig att göra en fritextsökning i hela Alvin samt enkelt ändra en pågående sökning eller starta en ny. Det är även möjligt att avgränsa den enkla sökningen till specifika resurstyper genom att välja den typ du önskar i rullistan till vänster om sökrutan.

Utökad sökning

För att ta dig till denna typ av sökning behöver du klicka på länken Utökad sökning till höger om sökrutan. I den utökade sökningen kan du söka på en eller flera av de specifika fält som katalogisatörerna fyllt i med information om de olika objekten. Exempelvis så kan du här avgränsa dina sökningar till att söka på särskilda ämnesord eller en särskild teknik som har använts för att skapa ett fysiskt objekt som sedan digitaliserats och gjorts tillgänglig i Alvin. Du kan även kombinera flera sökord med så kallade boolska operatorer där du kan till exempel utesluta vissa sökord eller söka bland synonymer.

Filter

Efter att du gjort din enkla eller utökade sökning hamnar du på en sida med ditt sökresultat. Här kan du ytterligare avgränsa sökresultatet genom att välja ett av de många filter som finns i kolumnen till vänster om sökresultatlistan. Det finns flera typer av filter att välja på: resurstyp, person/organisation, arkivinstitution, tillkomstland och år samt språk. Om du exempelvis enbart är intresserad av resultat från en specifik Alvinmedlem har du möjlighet att klicka på denna bland arkivinstitutioner.

Om det finns digitalt publicerat material bland träffarna är det också möjligt att snabbt begränsa resultatet till enbart dessa genom att välja avgränsningen "Fritt online" längst upp i vänsterkolumnen.

Sortering av sökresultatet

Det är möjligt att sortera träfflistan i Alvin i alfabetisk ordning (både stigande och fallande) enligt titel, första upphovsman eller resurstyp eller enligt tillkomstår (äldst/nyast).

Standardinställning är dock "relevans" där systemet rankar träffarna efter hur många gånger sökordet förekommer i posten eller i vilka fält det finns. Titel och upphovsman är t.ex. högre rankade än anmärkningar. Poster med högst rankning kommer först i träfflistan.

Visning av sökresultatet

Du kan välja att visa mellan 10 och 250 poster i taget i träfflistan. Den kan också visas antingen som lista (standardinställning) eller som bilder. I det senare fallet visas endast postens tumnagelbild på sidan vilket kan vara mer översiktligt exempelvis vid en bildsökning.