Ladda ner och använd

Hur laddar jag ner en högupplöst fil?
Klicka på bilden som du vill ladda ner i bildvisaren. Då öppnas ett nytt fönster där knappen "Ladda ner" blir synlig.

Hur laddar jag ner en lågupplöst bildfil?
Högerklicka på den stora bilden mitt på en postsida och välj "Spara bild som".

Hur laddar jag ner en hel bok?
De flesta böcker/texter publiceras förutom som högupplösta bilder per sida som en bilaga i form av en sammanhållen PDF-fil med alla ingående sidor. Om det är ett tryckt original är denna fil ofta också OCR-tolkad, dvs. det är möjligt att söka på text i själva dokumentet. Bilagor visas i högermarginalen på postsidan och öppnas när man klickar på länken.

Vilken länk ska jag använda när jag vill dela/skicka en post i Alvin?
Det finns två länkar till varje post. Vi rekommenderar den permanenta länken som länk till en Alvin-post när du vill att den ska fungera i ett längre perspektiv. Den går via en resolver på Kungl. biblioteket. Direktlänken går direkt till Alvin-posten och fungerar utmärkt på kort sikt, men har inte samma stabilitet som den permanenta länken och kan sluta att fungera vid exempelvis en databasflytt.

Hur skickar jag lättast en högupplöst fil från Alvin?
Klicka på bilden i bildvisaren som du vill skicka. Klicka på  "Länk till bilden". Kopiera länken under "Länk till filen" och klistra in den i ditt meddelande.

Hur länkar jag till en specifik sida i en bok?
Klicka på den sida i bildvisaren du vill hänvisa till. Klicka på "Länk till bilden". Kopiera länken under "Länk till bilden i bildvisaren"

Får jag publicera allt som jag hittar i Alvin?
Nästan allt som du hittar i Alvin får du använda helt fritt. Var dock uppmärksam på att en del modernare material kan vara upphovsrättskyddat. Rättighetslicensen talar om vad som gäller.

Vad betyder rättighetslicenserna?
Klicka på licensieringen för att se en förklarande text. Den mest förekommande licensen Public Domain Mark betyder att upphovsrätten har gått ut och att verket får användas helt fritt.

Jag vill publicera en bild som jag hittat i Alvin, vad ska jag skriva i bildtexten?
Om möjligt ska upphovspersonens namn alltid anges. Den ägande institutionens namn och eventuellt signum eller liknande bör också framgå. Exempel: "Ödet ger vika", Manuskript av  Karin Boye. Originalet tillhör Uppsala universitetsbibliotek, K. Boye 4.